10 vinkkiä koulun alkuun

10 vinkkiä koulun alkuun

Näin koulujen alkaessa koitamme kaikki omillla tavoillamme valmistautua uuteen lukuvuoteen mahdollisimman hyvin ja säilyttää malttimme jokaisessa käänteessä. Kokosimme 10 vinkkiä, joiden avulla selviydyt alkavasta lukuvuodesta!

1.Älä aliarvioi ajan tarvetta

Monet kerrat kurssien alkaessa olemme saattaneet ajatella, ettei koulutehtävien tekemiseen kulu paljoakaan aikaa, mutta kuinka väärässä voimmekaan olla kerta toisensa jälkeen! Helponkin kuuloiseen projektiin tai koulutehtävään voi kulua aikaa yli viikon edestä, joten kannattaa ennemminkin yliarvoida tarvitsemasi aika, kuin lähteä suorittamaan minuuttiaikataululla.

2.Aseta omat deadlinet

Koulutehtävissä on yleisesti palautuspäivä ilmoitettuna jo, kun saatte tehtävänannon. Tällöin on hyvä asettaa itselleen toinen deadline, esimerkiksi viikko ennen palautuspäivää, jottei tule kiire suunnitella ja toteuttaa tehtävää. Ennen pitkää huomaat, että näin sinulle jää myös mahdollisuus muokata valmista tekstiä.

3.Kalenterin käyttö helpottaa ajan hallintaa

Kalenterin käyttö voi tuntua alkuun vaivalloiselta, mutta asioiden kirjoittaminen ylös helpottaa aikatauluttamaan tehtävien tekoa ja löytämään paljon kaivattua vapaa-aikaa. Jos kirjoitat samojen kansien sisään niin koulu-, työ- ja vapaa-ajat, olet suunnitellut itsellesi huomaamatta jopa kuukaudeksi aikataulun, jota sinun on hyvin helppo noudattaa. Näin takaat myös sen, ettet unohda tärkeää tapaamista tai palautuspäivää, sillä kirjoitit sen vain vihkon sivulle, jota et enää löydä sitä tarvitessasi.

4.Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Tämän lauseen olet varmaan kuullut, jo ensimmäistä kertaa ala-asteella, mutta sen merkitys vain kasvaa entisestään ammattikorkeakoulussa. Täällä jokaiselle tehtävälle on lyhyt suoritusaika, jolloin suunnittelu on kaiken a ja o. Jos teet ryhmätyötä ison porukan kanssa, on hyvä tehdä selvä työnjako kaikkien ollessa paikalla, ja sen jälkeen hajaantua omiin tiloihin tekemään omia osioita.

5.Löydä itsellesi paras oppimistyyli

Itselle sopivimman opiskelutyylin löytämiseen voi mennä vuosia, niinkuin allekirjoittaneella meni, mutta sen

löydettyäsi jokainen koulutehtävä tuntuu entistä helpommalta ja mieluisemmalta. Toisille voi olla sopivampaa lukea kirjoista tietoa, kun toiselle videoiden katsominen ja niiden pohjalta muistiinpanojen tekeminen voi huomattavasti nopeuttaa tiedon ymmärtämistä. Ei ole koskaan kiellettyä testailla erilaisia oppimistyylejä!

6.Hoida koulutarvikkeet kuntoon jo hyvissä ajoin

Esimerkiksi meidän koulussamme suurinosa kursseista ja tehtävistä vaatii tietokoneen käyttöä, jolloin on hyvä päivittää koneen ohjelmisto aina parhaimpaan mahdolliseen ennen todellisen koulutyön alkamista. On hyvin tympeää tippua kärryiltä sen vuoksi, että koneesi päivittää itseään kesken tärkeän teoriapainoitteisen tunnin, sillä itse et jaksanut päivittää sitä ennen koulujen alkamista. Toinen nopea tapa pysyä mukana tunneilla on kantaa mukana vihkoa ja kyniä, jotta olet valmistautunut mahdolliseen tekniikan pettämiseen.

7.Osoita aktiivisuutta jokaisessa tehtävässä

Jos todellakin tunnet olevasi oikeassa koulussa opiskelemassa sinulle suunnattua ammattia kohti, on hyvä huolehtia myös siitä että opettajat näkevät kiinnostuksesi ja ponetiaalisi mahdollisia työtehtäviä varten. Hyvin useasti

koulunpenkiltä opettajat ohjaavat oppilaita töihin, varsinkin jos he tietävät juuri oikean henkilön, jolle olisi töitä tarjolla. Toisin sanoen, kannattaa säilyttää mahdollisimman hyvät suhteet opettajiin sillä et koskaan voi sanoa kuka esimiehenäsi tulee toimimaan, kun haet töitä.

8.Perusasiat kuntoon

Opiskelijaelämä on tietenkin täynnä muutakin elämää, kuin vain koulunpenkillä istumista ja tentteihin valmistautumista. Tämän vuoksi on hyvä kääntää unirytmi normaaliksi jo enne koulujen alkamista. Tpinen perusasia, jonka puolesta voisimme kaikki puhua on kouluruokailu ja ennen kaikkea terveellinen ruokavalio. Ennen pitkää huomaat, että jaksat koulussa paremmin etkä ole kipeänä, kun huolehdit riittävästä unesta ja hyvästä ruokavaliosta.

9.Rauhoitu lukemaan ennen tenttiviikkoa

Tenttiviikon tärkeyttä ei koskaan voi aliarvioida. Silloin meidät opiskelijat laitetaan todellakin kovillle ja testataan, olemmeko olleet hereillä tuntien aikana. Onkin siis sinulle itsellesi iso palvelus ottaa rauhallisemmin ennen tenttiviikkoa ja lukea läpi kurssimateriaaleja ja mahdollisia muistiinpanoja, jotta ne ovat mahdollisimma tuoreessa muistissa tentin koittaessa.

10.Ota rennosti

Koulunkäynti on usein stressaavaa ja aiheuttaa vähintään yhden harmaan hiuksen lukuvuoteen, mutta muistelemme näitä aikoja myöhemmin ilolla ja haluamme varmasti muistaa myös ne pienet asiat, jotka saivat meidät nauramaan tunneilla ja vielä viikkoja tapahtuman jälkeenkin. On tärkeää osata irroittaa itsensä välillä opiskelun lomasta ja tehdä vaikka ruokaa kavereiden kanssa tai urheilla. Pienikin rentoutuminen voi tehdä ihmeitä!